Contra les violències masclistes

Alumnado - Unitat igualtat — 29 noviembre 2021

Amb motiu de la diada internacional per l’eliminació de la violència contra les dones -25N-, l’alumnat de l’EASD València ha presentat el projecte Gólgota, coordinat per les professores Rosa Saéz i Ana Pastor.

Aquest treball performàtic, desenvolupat en les assignatures Re-presentacions de gènere i Disseny i gènere, ha constat de dues intal·lacions vinculades; una dins de la seu de Velluters i una altra a la plaça de Viriat. Ambdós intervencions s’han desenvolupat sobre la investigació dels distints tipus de violència cap a la dona que els/les alumnes van fer a partir dels testimonis de dones de l’associació Alanna. Ha participat també en el projecte el fotògraf i excompany, Enrique Algarra.

L’acció interior ha posat el focus en els maltractadors, canviant la perspectiva habitual que dirigeix aquest tipus d’accions cap a les víctimes. Les escales del centre s’han usat com a suport i símbol ascendent de l’increment de la violència masclista dins del context relacional de parella. La intervenció ha estat formada per frases que visibilitzen els distints nivells d’agressió: des d’un primer nivell que tenim normalitzat sense de vegades adscriure’l com a maltractament fins els trams extrems de la violència física, fins i tot l’assassinat.

En la part que ha tingut lloc a l’exterior, s’ha usat com a espai expositiu la façana de l’EASD València esdevenint una mena de via crucis amb 14 estacions, representant les distintes formes de violència exercida contra les dones; des de la simbòlica a la vicària, passant per la sexual, reproductiva, institucional … Cada alumne/a ha treballat una estació traslladant el concepte tractat a una imatge, collage o objecte que simbolitze aquesta violència, que acompanyades per una frase ancorava i completava el significat. El muntatge en directe d’aquesta acció ha estat la base de l’acció performativa.

Com cada 25N, l’EASD València visibilitza i denuncia les violències masclistes dins de la tasca general i transversal de conscienciar la comunitat educativa de la necessitat d’erradicar-les, des de l’acció individual al treball col·lectiu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest